Kültürel Aracılar, İstanbul Maltepe'deki Gülsuyu-Gülensu mahallelerinde harekete geçmeyi seçti. Bu seçimde, yoğun saha ziyaretleri, mahallenin aktörleriyle yapılan görüşmeler ve Ekim 2008-Mart 2009 tarihleri arasında yapılan, mahalle arkaplanına yönelik ön araştırmalar belirleyici oldu. Kültürel Aracılar inisiyatifine en çok ilgi gösteren ve hoş karşılayan Gülsuyu ve Gülensu, diğer mahallelere kıyasla öne çıktı.
Gülsuyu-Gülensu, E-5 otoyolunun kuzeyinde, İstanbul’un doğusundaki Maltepe'de yer alıyor. Bu mahalleler, 1960’ların başında Doğu Anadolu’dan (Erzincan, Sivas, Tunceli) gelen göçmen topluluklar tarafından enformel olarak kuruldu. Çok geçmeden gecekondular hızla çoğalarak tüm yamaçları örten yoğun dokulu bir halı görüntüsü çizmeye başladılar ve mahalleler zaman içinde kentin karmaşık yapısı içinde bir yer edinerek bağımsız yerel bir kimliğe sahip oldular. Bu mahallelerde 1970’lerden beri görülen yerel aktivizm ve dayanışma ağları, hâlâ varlığını koruyan, kendine özgü bir sosyal doku ortaya çıkardı. Bu doku aynı zamanda, doğaçlama ve minimum araçlar kullanmaya dayalı alternatif kültürel altyapıların inşa edilebilmesi için model olarak, İstanbulluların yenilikçiliği, yaratıcılığı ve kolektif azmine dair ipuçları sunan zengin bir kolektif pratikler yelpazesini de kapsıyor. Belediye planlamalarının bugünkü hedefi, depreme karşı emniyetli bir bölgede bulunan ve Marmara Denizi ve Prens Adaları’nın benzersiz bir manzarasını sunan mahallenin en yüksek emlak değerinden rant elde etmek. Eğer planlar gerçekleştirilirse, her iki mahalledeki yerleşimlerin yerine yeni ve lüks konutlar getirilecek ve mahalle sakinleri yerlerinden edilecek.
2009 yılının Mart ayındaki belediye seçimleriyle yerel yönetim değişmiş, bu da kentsel dönüşüme dair radikal görüşün yerini, sosyal olarak daha kapsayıcı ve organik olan bir görüşün alacağı umudunu beraberinde getirdi. Semt sakinleri, yerel belediye ile olan ilişkilerini yeniden tanımlama sürecinde olduklarından, radikal muhalefet biçimi ve protestolardan, mahallelinin yönlendirebileceği, alternatif planlama süreci önerisine kadar uzanan bir yelpaze içinde, yer yer hararetli ve çekişmeli olan sayısız tartışmanın içine girdiler. İlk adım olarak mahalle, planlama sürecine öncülük edecek, kitleler tarafından demokratik olarak desteklenen bir temsilciler heyeti oluşturmak için yerel sokak temsilcilerini seçme sürecine girdi.